Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ο τουρισμός αποτελεί την πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα και την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων είτε άμεσα από τις τουριστικές υπηρεσίες, είτε άμεσα από τα τουριστικά επαγγέλματα. Ο τουρισμός στο νησί μας μπορεί να χωριστεί στο κυρίως τουριστικό ρεύμα, στο εκδρομικό και στο οικιστικό ρεύμα. Στο εκδρομικό επισυνάπτεται η κίνηση του σαββατοκύριακου όπως και το μόνιμο ρεύμα που επισκέπτεται τον Αγιο Νεκτάριο. Στο οικιστικό εκτός από τους μόνιμους παραθεριστές εννοούμε και τους ενοικιαστές εξοχικών κατοικιών.
Το ουσιαστικότερο τουριστικό «πλεονέκτημα» της Αίγινας είναι η γειτνίαση της με το λεκανοπέδιο της Αττικής. Πέραν αυτού, τα στοιχεία που συνθέτουν το τουριστικό κεφάλαιο του νησιού είναι α) το ιστορικό παρελθόν: αρχαιολογικοί χώροι, μεσαιωνική πόλη, ιστορικά κτίρια της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, και β) το περιβάλλον: θάλασσα, Ελλάνιο όρος, πάμπολλα εκκλησάκια, τοπικό αρχιτεκτονικό χρώμα, κλπ.
Παράλληλα με την ανάπτυξη των παραδοσιακών παραγωγικών κλάδων (γεωργία, αλιεία, βιοτεχνία) πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού, όπως: Συνεδριακός, Αθλητικός, Πολιτιστικός (αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς), Αρχαιολογικός (ανάδειξη των διάσπαρτων μνημείων), Κοινωνικός (πρόσβαση στον τουρισμό ειδικών ομάδων ατόμων), Ιστορικός (προβολή των καποδιστριακών κτιρίων), Αγροτουρισμός (προαγωγή του τουρισμού με την μορφή άσκησης δραστηριότητας στο χώρο της υπαίθρου), Θρησκευτικός. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση περισσότερων τουριστών.
Δυστυχώς διανύουμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που πλήττει και θα πλήξει περισσότερο και τον τουρισμό. Πρέπει να κάνουμε μεγάλο άλμα για να φτάσουμε το πλοίο που ήδη έχει αποπλεύσει. Είναι καιρός να προχωρήσουν οι υποδομές στο νησί μας και να επεξεργαστούμε τάχιστα τις νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του νέου μας δήμαρχου, το οποίο έχω στα χέρια μου σε ένα ωραιότατο έντυπο, που το διαβάζω συχνά και θα παρακολουθώ το πώς το κάνει πράξη χρόνο με το χρόνο. Γιατί χρειάζεται και μια πίστωση χρόνου!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θέλεις να σου γράψω τι έγραφε το πρόγραμμα του προηγούμενου. Από προγράμματα χορτάσαμε, θέλουμε έργα μέσα σε ένα χρόνο.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν τρία έτοιμα. Ποιό προτιμάς;

Ανώνυμος είπε...

Επρεπε ήδη από πολλά χρόνια να είχαμε αναδείξει την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και να την είχαμε προβάλει σε κάθε γωνιά της υδρογείου. Τώρα πρέπει να τρέξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την πατρίδα μας και τα παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Θα τρέξουμε με το νέο πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής. Αυτό που μας το εξηγήσατε και δεν το καταλάβαμε -ως μπουμπούνες- ήταν γιατί είσαστε πρώτα με το ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ, μετά με το ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ KAI τώρα πάλι με το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! Σε πλειστηριασμό βγαίνετε;

Ανώνυμος είπε...

Στον 2:54. Διαφωνείς ότι πρέπει να τρέξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για να γίνουν ορισμένα πράγματα; Προτιμάς την υπάρχουσα κατάσταση μια μερίδα "ενεργών" πολιτών να ασχολείται και οι άλλοι από μακριά;

Ανώνυμος είπε...

Τους είχε εμποδίσει κανείς να συμμετέχουν;

Ανώνυμος είπε...

Την έκθεση ιδεών -γιατί αυτό είναι η ανάρτηση (και οι προηγούμενες) που διαβάζουμε- εκτός από τις μαθητικές εκθέσεις ποιοί τις προσέγγισαν περισσότερο μέχρι τώρα; Κανένας, ο νέος δήμαρχος ή αυτός που θα προκύψει ως σωτήρας μέσα από τα blog;

Ανώνυμος είπε...

Μέσα από μηδενιστικά και συκοφαντικά blogs, που αλλάζουν υποστηρικτή και το ομολογούν με περηφάνεια, δεν προκύπτουν σωτήρες.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑλά τα λες φίλε. Πρέπει να αποφεύγουμε τα μπλοκ με τις μεγαλοστομίες και τα ψέμματα. Ιδιαίτερα αυτά που πληρωνόντουσαν με λεφτά του Λ. Ταμείου.

Ανώνυμος είπε...

Για κάν'το πιό λιανά ρε μεγάλε 7:25!

Ανώνυμος είπε...

Κάνε υπομονή, σε λίγο θα βουίξει από άκρη σε άκρη.

Ανώνυμος είπε...

πληρώνονται τα μπλογκ; Και εμείς τι κάνουμε τόσο καιρό;