Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Απαράδεκτο το θέμα της αύξησης του νερού

Το θέμα της αύξησης της τιμής του νερού, κοινωνικού αγαθού, έρχεται και πάλι να διαταράξει μια εποχή πολύ δύσκολη οικονομικά και για το νησί μας. Χωρίς κανέναν προϋπολογισμό στο τραπέζι, χωρίς να δοθούν οικονομικά στοιχεία που θα βεβαιώνουν την ανάγκη αλλαγής της τιμής του νερού, έρχεται η Δημοτική Αρχή μέσα σε έναν χρόνο θητείας της να ζητήσει την αύξηση της τιμής νερού.
Ο αντιδήμαρχος των οικονομικών κ. Κουκούλης λέει «Επισημαίνεται ότι το τέλος ύδρευσης είναι υποχρεωτική εισφορά προς την τοπική αυτοδιοίκηση, έναντι ειδικού ανταλλάγματος το οποίο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη παροχή αγαθού». Μήπως θα μπορούσε ο εν λόγω αντιδήμαρχος να μας εξηγήσει τι εννοεί με την λέξη «αγαθό».
Εννοεί την παροχή νερού στους κατοίκους της Αίγινας που κάθε χρόνο χρειάζονται νέο πλυντήριο; Αυτή την παροχή νερού που ξεραίνει τα καλλωπιστικά φυτά; Την παροχή νερού που μετά δυσκολίας πιάνει το σαπούνι και προκαλεί δερματικές ασθένειες; Αγαθό λέγεται αυτό που μας υποχρεώνει να βάλουμε βαθειά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούμε εμφιαλωμένο νερό; Αλήθεια για ποιο «αγαθό» μας μιλάει ο κύριος αντιδήμαρχος;
Από την κατάσταση εσόδων εξόδων της ύδρευσης του 2011 του Δήμου βεβαιούται ότι το έλλειμμα ανέρχεται στο ποσό των 999.412 ευρώ. Αν αυτό το  αποδεχτούμε σημαίνει ότι η αναπροσαρμογή της τιμής νερού που έκανε η παρούσα δημοτική αρχή στις αρχές του έτους ήταν λάθος. Και ποιος μας εγγυάται, αφού δεν υπάρχει αναλυτικός προϋπολογισμός ότι δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος;
Η τιμή του νερού σήμερα είναι 1,55 το κυβικό. Η Δημοτική αρχή προτείνει μια αύξηση της τάξης του 43% δηλαδή 2,21 το κυβικό το οποίο θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Δηλαδή θα πληρώνουμε 2,50 ευρώ το κυβικό που αναλογεί σε μια αύξηση της τάξης του 61%. Παράλληλα μειώνει και την χαμηλή σκάλα από 0-40 κυβικά σε 0-20 κυβικά για να πιάσει και τις μικρότερες οικογένειες.. Το δε προεκλογικό σποτ «μείωση του παγίου κατά το ήμισυ» το ξεχνάει και προσθέτει άλλα 2 κυβικά και το ανανεώνει σε 6 κυβικά.  Επίσης, κατά την πρώτη αύξηση τον Μάρτιο του 2011 η Δημοτική αρχή έγραφε «ο περιορισμός των απωλειών (38% για το 2010) στο ελάχιστο δυνατό με κατάλληλες παρεμβάσεις…». Σήμερα μας αναφέρει γραπτά πάλι ότι οι απώλειες όχι μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν σε ποσοστό 40% για ολόκληρο το νησί.
Ο μισθός των υπαλλήλων της ύδρευσης μειώθηκε κατά 500 ευρώ τον μήνα. Αν απασχολούνται 20 υπάλληλοι είναι 120.000 ευρώ τον χρόνο κέρδος για τον Δήμο. Αυτά τα στοιχεία που βρίσκονται; Πόσο κόστισαν τα υλικά ύδρευσης;
Αν μη τι άλλο όλα αυτά  δείχνουν την προχειρότητα που αντιμετωπίζονται τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημότες. Δείχνουν ότι έναν χρόνο δεν έκαναν τίποτα εκτός από το να πιέζουν την πολιτεία να πάρουν μεγαλύτερη επιχορήγηση στη μεταφορά νερού. Νομίζω ότι αν δεν το πράξει η ίδια η δημοτική αρχή θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να κηρύξει απαράδεκτο το θέμα και να ζητήσει την αναβολή του.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αιγινιτες ενα καταλαβαινουν
Ολα γινονται στο ποδι δηλαδη πρωτα αλλαξαν το τιμολογιο του του 2010 αψυχολογητα αβασανηστα (προεκλογικες δεσμευσεις λεγανε) αποτελεσμα να μπουν μεσα περιπου 1200000 ευρω και ας λενε οτι ειναι 1 μυριο, τους το φωναζαν και απαντουσαν 'ασεμε να κανω λαθος' Τωρα πια που καταλαβαν την γκαφα επανερχοντε με αλλοπροσαλα τεχνασματα για την ανταποδοτικοτητα και την δηθεν διακοπη της επιδοτησης με τιμολογιο Χαρατσι ετσι απλα και ξανα αβασανηστα. ουτε για χαρακηρι δεν ειναι ικανοι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον προηγούμενο ότι έτσι αβασάνιστα, χωρίς σχέδιο ισολογισμού του νερού προτείνει μια ομάδα του Σάκη υπέρογκες αυξήσεις. Ας μας δώσουν πρώτα τα στοιχεία και μετά θα τα πούμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Φίλιππος δεν θα ψηφισει την αυξηση του νερού. Δεν εχει να φοβηθεί τίποτα. Αν ο Σάκης τον διαγράψει θα τον κάνει ήρωα. Το έχει καταλάβει και παίζει ανεξάρτητος στις αυξήσεις. Αλλωστε μη ξεχνάτε ότι από του χρόνου θα έχουμε 2 αντιδημάρχους

Ανώνυμος είπε...

Διαπιστώνεται πανηγυρικά ότι έλεγαν μπούρδες προεκλογικά, αλλά μήπως ό,τι έλεγαν δεν ήταν υποσχέσεις και λαϊκίστικα για ψήφους;
Τώρα θα κάνουν άλλο κόλπο: Θα προτείνουν άλλα απ' αυτά που εισηγήθηκαν και ψήφισε η οικονομική επιτροπή, για να δείξουν φίλοι του λαού και πονόψυχοι. Δεν είναι αυτά κολπάκια και τερτίπια;
Όχι, δεν είναι σωστό να ζητηθεί αναβολή. Το τιμολόγιο πρέπει να σφυροκοπηθεί και να απορριφθεί πανηγυρικά, ώστε να γίνει σωστή δουλειά και να ξαναέρθει όπως ήταν μέχρι το 2010, με αυξήσεις βεβαίως, αφού αλλιώς δεν βγαίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Το τιμολόγιο δεν πρόκειται να περάσει. Οσες προτάσεις και να κάνει ο Σάκης δεν πρόκειται να περάσουν. Μόνο μια μπορεί να περάσει. Επαναφορά τιμολογίου Κουκούλη με μικρή αύξηση του 10%. Αλλά τότε ο Σάκης θα πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του. Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι απλό.Οταν θα μείνουμε από νερό,θα ζητήσουμε να μας λύσουν το πρόβλημα οι ανέξοδοι χειροκροτούμενοι.Απλά είναι τα θέματα.Λές ένα όχι ,για να μπορείς να “κοιτάς “στα μάτια τους τζάμπα μάγκες των καφενείων και η ζωή συνεχείζεται.Μάγκες καμιά πρόταση για το πρόβλημα του νερού έχετε:Γιατί από χειροκροτήματα και θεωρίες των καφενείων ,δόξα το θεό τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουμε χορτάσει.Και το κακό είναι ότι μυαλό δεν βάζουμε..

Ανώνυμος είπε...

Το νερο είναι αγαθο και πρεπει να χορηγητε τσαμπα. Να το πληρωση το κρατοσ

Ανώνυμος είπε...

10:31 η πρόταση ήταν μπροστά στα ματια σου, στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο. Απόδειξη του πόσο ο φανατισμός τυφλώνει!

Ανώνυμος είπε...

Ο φανατισμός με τα πρόσωπα ή με την πραγματικότητα Λάκη;

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζει κάποιος αν ισχύει ότι βάσει νόμου μια αύξηση πάνω από 40% στο νερό είναι παράνομη;