Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γιατί προηγείται το Κυβερνείο;


Όπως πληροφορούμαι, εδώ και 30 χρόνια το θέμα της επισκευής και ανάδειξης των καποδιστριακών κτηρίων απασχολεί την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και τους φορείς του νησιού. Το κτήριο των φυλακών, το Κυβερνείο, το δημοτικό θέατρο και το Εϋνάρδειο προγραμματίζονται για επισκευή αλλά το θέμα κάπου σκαλώνει. Τη μια στο θέμα της ιδιοκτησίας, την άλλη στο οικονομικό.
Στο γειτονικό Ναύπλιο που διεκδικεί την πρωτιά της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους όλα τα καποδιστριακά κτήρια έχουν μετατραπεί σε μνημεία ιστορίας και πολιτισμού. Εμείς ακόμα παλεύουμε για την επισκευή τους.
Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ετοίμασαν μελέτες για το Κυβερνείο, για το Εϋνάρδειο, για τις πρώην Φυλακές. Το τελευταίο ξεκίνησε αλλά σταμάτησε λόγω έλλειψης χρημάτων. Ντροπή στο Υπουργείο Πολιτισμού, στους Βουλευτές της περιφέρειας μας και στους Δημάρχους που το αποδέχονται με σταυρωμένα χέρια.
Τώρα η ΔΕΗ «αποφάσισε» να επιχορηγήσει με 1,5 εκατομμύριο ευρώ την επισκευή του Κυβερνείου. Και τονίζω τη λέξη «αποφάσισε» για να αναρωτηθώ: Μόνη της ή κατ΄ εντολή κάποιου; Κι αυτός ο κάποιος είναι ο Δήμαρχος (τωρινός ή χτεσινός) ή κάποιος τρίτος; Γιατί δεν μπορεί από μόνη της η ΔΕΗ να επιλέξει το Κυβερνείο και όχι πχ. το Εϋνάρδειο ή τις πρώην Φυλακές.
Η μελέτη για το Εϋνάρδειο (παλιό μουσείο δίπλα στη Μητρόπολη) είναι έτοιμη και το κτήριο έχει προγραμματιστεί για τη στέγαση της Βιβλιοθήκης. Μπορεί να διαφωνώ για τη χρήση (πχ. Θα προτιμούσα ένα μουσείο αιγινήτικης τέχνης, μια πινακοθήκη) αλλά το αποδέχομαι για να μη περιπλέξω τα πράγματα. Εχει γίνει αντιληπτό σε όλους ότι η επισκευή του Εϋνάρδειου και η μεταφορά της Βιβλιοθήκης σε αυτό απελευθερώνει το Κυβερνείο. Και αυτό που δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα είναι γιατί προηγείται η επισκευή του Κυβερνείου και όχι του Εϋνάρδειου; Γιατί η ΔΕΗ δεν επέλεξε το Εϋνάρδειο ώστε να είχε ξεκινήσει και η δημοπράτηση του έργου; Ποιος επιτέλους ευθύνεται για αυτή την επιλογή που θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα και να συνεχίσουν να κινδυνεύουν τα κτήρια.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΑΚΙΩΤΗΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΦΡΑΓΚΟ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

nik είπε...

Το Κυβερνείο είναι πολύ σημαντικότερο μνημείο ιστορικά από το Ευνάρδειο και προέχει η επισκευή του. Θα έλεγα είναι ΝΤΡΟΠΗ που δεν έχει γίνει ακόμη! Πολύ καλά έκανε ο Σάκης και το πρότεινε στη ΔΕΗ. Μελέτη υπάρχει για όλα τα κτήρια. Καλά θα κάνουν οι ένοικοί του να τα μαζέψουν και να φύγουν για να γίνει επί τέλους η επισκευή.

Ανώνυμος είπε...

Αφού το πρότεινε ο Σάκης στην ΔΕΗ αγνοώντας το δημοτικό συμβούλιο, τους φορείς και τους πολίτες ας κάτσει τώρα να το λουστεί George. Στην Αίγινα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Αφού η επισκευή του Κυβερνείου θα κρατήσει λίγο χρόνο γιατί δεν μεταφέρουν το αρχείο και τμήμα της Βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Θέατρο; Μήπως το χρειάζονται κι αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Καλά 11.16, αν είναι έτσι ζητώ συγγνώμη! Αν είναι να τιμωρηθεί ο Σάκης ας το γκρεμίσουμε το ρημάδι...
george

Ανώνυμος είπε...

Οχι George να μην τιμωρηθεί ο Σάκης και να μη πέσει το κτήριο. Αλλά πρέπει να μάθουν κάποτε ότι δεν μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους και να δουλεύουν με πρόγραμμα. Οποια φυλλάδα και αν ανοίξεις από τις τοπικές θα μάθεις ότι η Βιβλιοθήκη είναι προγραμματισμένη για το Ευνάρδειο. Θέλει καμια φιλοσοφία ότι το κτήριο αυτό πρέπει να επισκευαστεί πρώτο. Γιατί αυτός αλλά και ο πρώην κάνουν του κεφαλιού τους;

Ανώνυμος είπε...

Είδες σέρβις στην περιφέρεια…. Με την μια ο καθένας τοποθετείτε στην θέση του. Τον ΤΡΙΠΟΝΑ τον έριξαν μέσα σε μια χέστρα μαζί με τις ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ του…..

Ανώνυμος είπε...

Φυσικό είναι τα αδελφάκια blogs ΝΕΑAIGINANEW να έχουν την ίδια ιδέα για το πράγμα: "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ".
Αυτό που διαβάσαμε ήταν ότι η ΔΕΗ αποφάσισε (χωρίς εισαγωγικά) να χρηματοδοτήσει την επισκευή του Κυβερνείου για να γίνει συνεδριακό κέντρο! Ήταν δυνατόν να τους έδοσε κάποιος "εντολή" για τέτοια μ...; Είναι φανερό ότι είτε δεν ήξεραν περί του ιστορικού αρχείου είτε σκοπίμως αποφάσισαν έτσι. Ο Κουκούλης είπε ότι αυτός τους ζήτησε να κάνουν ένα έργο και αφού αποφάσισαν να κάνουν το Κυβερνείο, τους είπε ότι καλύτερα θα είναι η πτέρυγα των φυλακών.
Ο Σακκιώτης ανάλαβε τη συνέχεια. Βγήκε και η οικοδομική άδεια του Κυβερνείου. Θα βάλει το κράτος λεφτά και πόσα; Αν μείνει στη μέση; Μήπως -αν βάλουν και οι δύο λεφτά- το έργο τελειώσει; Μήπως είναι πέραν πάσης λογικής να πούμε στο κράτος "τώρα που βγήκε η άδεια επισκευής του Κυβερνείου, εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να επισκευαστεί το Εϋνάρδειο";
Όχι, είναι εκτός πάσης λογικής τα όσα λέγονται για το θέμα. Εξυπηρετούν μόνο αυτούς που δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Είναι πέραν πάσης λογικής να λέμε ότι τώρα που το κράτος υποστηρίζει ότι μπορεί να δημοπρατήσει το έργο του Κυβερνείου, να αντιπροτείνουμε να περιμένει, να πείσουμε την ΔΕΗ να επισκευάσει πρώτα το Εϋνάρδειο, να γίνει η μεταφορά της Βιβλιοθήκης και μετά να επισκευάσει το Κυβερνείο (η θέση των δύο χρηματοδοτών μπορεί να αλλάξει, χωρίς να υπάρξει διαφορά).
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι άσχημη και πρέπει να προσαρμοστούμε. Είναι πολύ πιθανό να μη γίνει τίποτε. Και -βεβαίως- θα θριαμβεύσουν οι σχολιαστές -μηδενιστές. Π.χ. το ότι δεν έγινε η επισκευή του Κυβερνείου αποδόθηκε αμέσως στους "συνήθεις ύποπτους" (δημοτική αρχή). Ποιός έμαθε και ποιός σχολίασε τις πραγματικές αιτίες; Η ίδια διαστρέβλωση γίνεται και τώρα. Ξέρουμε πολύ λίγα και μας θολώνουν και αυτά τα λίγα. Όπως και με την ανάρτηση που σχολιάζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μήπως η επισκευή των Καποδιστριακών απασχολούσε το Δήμο επί Γκότση. Αυτός που έχει το blog έγραψε "πληροφορούμαι" και μετά ότι το θέμα σκάλωνε σε θέματα ιδιοκτησίας. Για γέλια και τα δύο.
Ο Γκότσης τα πούλησε και τα τρία τα έργα. Όταν έγιναν οι μελέτες επισκευής του Κυβερνείου και του Μουσείου δεν διεκδίκησε τη χρηματοδότηση. Όταν γινόταν η μελέτη επισκευής των φυλακών, αυτός σαμποτάριζε το έργο και έβαζε μέσα τους σκύλους και τα "άγρια ζώα". Χάσαμε 2 χρόνια και μετά τα λεφτά σώθηκαν.
Ποιός πέτυχε να ανακινηθεί το θέμα της επισκευής των Καποδιστριακών; Κούνησε ο Σακκιώτης το χέρι του για να έρθει η άδεια επισκευής του Κυβερνείου το Μάρτη στο γραφείο του;
Όλοι ήταν λάθος, υποστηρίζουμε τον έναν εναντίον του άλλου, χωρίς αρχές, ανάλογα με τα συμφέροντα της στιγμής. Τι άλλο έκανε η ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα; Μας αξίζει αυτό που είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Όταν πριν τρία χρόνια ήρθε θέμα επισκευής του Κυβερνείου, ο Σακκιώτης και οι υποστηρικτές του (τότε) είπαν ότι πρέπει να προηγηθεί η αποκατάσταση της πτέρυγας των φυλακών, για να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες. Κανείς δεν μίλησε για Εϋνάρδειο. Τώρα που μας "πούλησε" ο Σακκιώτης και δεν επέμεινε στην ουτοπική θέση "επισκευή των φυλακών", επινοήσαμε άλλη πρόταση: Να δώσει το χρεοκοπημένο κράτος λεφτά ΚΑΙ για το Εϋνάρδειο ΚΑΙ για το Κυβερνείο. Δηλαδή να μη γίνει τίποτε και να μη ξεβολευτούμε. Τελείως "τυχαία" κρατάμε μυστικό το πόσο θα στοιχίσει η αποκατάσταση του Εϋνάρδειου και το ότι θα χρειαστεί να γίνει ό,τι έγινε με την άδεια του Κυβερνείου, δηλαδή να περάσουν 2 χρόνια για να βγει. Ρωτάμε κι' από πάνω γιατί δεν το επέλεξε η ΔΕΗ και κινδυνολογούμε ότι θα χαθούν τα λεφτά! Μπράβο ρε μάγκες...

Ανώνυμος είπε...

Ο Aikakosrex δημοσίευσε την απόφαση που υποστήριζε ο Σακκιώτης όταν ήταν σύμβουλος την μεταφορά του αρχείου και της βιβλιοθήκης στην αίθυσα 700 τμ των Φυλακών. Η αίθουσα είναι έτοιμη και λείπουν μόνο τα παράθυρα.
Τώρα που βγήγκε δήμαρχος ο Σακκιώτης και το Υπουργείο Πολιτισμού του παραχωρεί αυτή την πτέρυγα γιατί δεν την αποδέχεται και να λύσει το πρόβλημα. Η λύση αυτή είναι αποδεκτή και από το αρχείο και από τη Βιβλιοθήκη.
Βλέπετε λοιπόν ότι λύσεις υπάρχουν και μάλιστα συμβιβαστικές αλλά φαίνεται ότι κάποιοι οδηγούνται στα άκρα σε βάρος του νησιού.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή -σύμφωνα με τον προηγούμενο σχολιαστή- κανένας -εκτός από τον ίδιο- δεν βλέπει την προφανή λύση, που στοιχίζει ελάχιστα (όσο κάποια παράθυρα) και κανένας δεν την προτείνει στο Υπουργείο!
Γιατί δεν τρέξατε ρε φωστήρες να την πείτε στον δήμαρχο και βάζετε το νησί σε τέτοια δοκιμασία; Τόσο άπονοι είσαστε, αφήσατε να μας φύγει τέτοια ευκαιρία και το λέτε τώρα, που ο δήμαρχος έστειλε την πρόταση για το Βαθύ;
Κρίμα, θα άνοιγε η πόρτα του συγκροτήματος και θα μπαίναμε να κάνουμε βόλτες σε όλο το ημιτελές συγκρότημα των "φυλακών". Ημέρα και νύχτα...

Ανώνυμος είπε...

H "λύση" του Ορφανοτροφείου ήταν αποδεκτή και από τον Σακκιώτη και από τον Βάρτζελη και από τις δύο υπηρεσίες (Βιβλιοθήκη και Ιστορικό Αρχείο), ακριβώς γιατί ήταν ανέφικτες. Τώρα δεν τις υποστηρίζουν οι υπηρεσίες και ο Σακκιώτης, γιατί "λεφτά δεν υπάρχουν" κατά το Σακκιώτη και γιατί θα καταστραφούν, λένε οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τις ίδιες τις δηλώσεις τους (τότε δεν το ισχυρίζονταν, είναι καινούργιο επιχείρημα). Ρε το άσπλαχνο Υπουργείο, θέλει να καταστραφούν οι υπηρεσίες του! Αλήθεια, αυτά που δήλωσαν οι υπηρεσίες, ότι δηλαδή καταστρέφονται, τα έστειλαν εγγράφως στο Υπουργείο; Το Υπουργείο τους απάντησε;

Ανώνυμος είπε...

Υστερα από όσα μας εξέθεσαν οι γνωρίζοντες το θέμα, φαίνεται πόσο αστείο είναι να προβάλλονται τέτοιου είδους ενστάσεις για την επισκευή του ιστορικού κτηρίου.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι ειναι οι γνωριζοντες το θεμα αγαπητε μου ο Πετριτης και ο Σακης; Γιατι αυτοι δεν ξερουν την τυφλα τους.