Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αυξήσεις σε νερό, τέλη καθαριότητας και νεκροταφείων

Τελευταία παίχτηκε ένα παιχνίδι με το πρόβλημα της έλλειψης νερού που στόχο είχε την πίεση α) προς την Πολιτεία για να αναλάβει το χρέος της μεταφοράς νερού και β) προς τους πολίτες για να τους προετοιμάσει στην επικείμενη αύξηση της τιμής του νερού.
Στην τιμολογιακή πολιτική του νερού η Δημοτική Αρχή Σακκιώτη έδειξε ότι ήταν ανέτοιμη να διοικήσει τον Δήμο. Ξεκίνησε με τη μείωση του πάγιου από 8 σε 4 κυβικά και διαμόρφωσε τη τιμή του νερού σε επίπεδα που βοήθησαν να μεγαλώσει το έλλειμμα στο νερό.
Ήδη μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι το κόστος νερού στον Δήμο ανέρχεται στα 3,50 ευρώ περίπου το κυβικό. Ακριβής εκτίμηση δεν υπάρχει. Από τον Δεκέμβριο έχει αποφασίσει η Δημοτική πλειοψηφία να αυξήσει την τιμή του νερού. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τόσο από τον Δήμαρχο κ. Σακκιώτη όσο και από το διάγγελμα του προέδρου κ. Πετρίτη για την ανάγκη των αναμενόμενων αυξήσεων σε νερό, νεκροταφεία και τέλη καθαριότητας.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να αυξήσει το πάγιο, που η ίδια είχε μειώσει και να αυξήσει το νερό κατά 70%!!!. Μάλιστα το νερό θα ξεκινήσει από 2,30 με 2,50 αντί του 1,41 που είναι σήμερα.
Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για αυξήσεις σε ανταποδοτικά τέλη την στιγμή που σε άλλους Δήμους μειώνονται για να ανακουφίσουν την τσέπη του πολίτη που την αδειάζει η Κυβέρνηση με την Τρόϊκα. Αλλά στη περίπτωση μας να ήταν τουλάχιστον το νερό κατάλληλο και πόσιμο θα ανακούφιζε τον καταναλωτή αφού θα κέρδίζε από την τιμή του εμφιαλωμένου νερού.
Κάτι παρόμοιο παίζεται τώρα και με τα σκουπίδια που θα μας αναγκάσει να μην κυκλοφορούμε πλέον στους δρόμους της πανούκλας και της βρωμιάς.