Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή ολοταχώς στην κάλπη;

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι διερευνητικές εντολές σύμφωνα με το Σύνταγμα στα 3 πρώτα κόμματα για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Εάν αποτύχουν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά σε σύγκληση όλων των αρχηγών των κομμάτων, μαζί ή χωριστά με σκοπό να σχηματιστεί Κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που αποτύχουν όλες οι προσπάθειες επαναλαμβάνονται οι εκλογές. Όπως ορίζει η σχετική εκλογική νομοθεσία οι εκλογές θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης, με λίστα και δεν θα ισχύει το bonus των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Άρα οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή θα είναι πιο αντιπροσωπευτικές.
Τώρα αν θα γίνουν με την τελευταία απογραφή του 2011 όπως ορίζει το Σύνταγμα ή γίνουν με την απογραφή του 2001 που έγιναν οι πρόσφατες εκλογές είναι θέμα που πρέπει διερευνηθεί. Απλά αλλάζουν οι έδρες σε ορισμένες περιφέρειες.
Μέχρι στιγμής τα κόμματα του μνημονίου επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κερδισμένο αντιμνημονιακό κόμμα που υποσχέθηκε τον σχηματισμό αριστεράς κυβέρνησης. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί την συνεργασία των κομμάτων που υπέγραψαν τα μνημόνια που μας έφεραν στην σημερινή τραγική κατάσταση. Το θέμα είναι καθαρά επικοινωνιακό. Ποιος θα φορτωθεί την ζημιά της «ακυβερνησίας»; Με απλά λόγια,
Θα σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με ψήφο ανοχής ή θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές; Σε πολύ λίγες μέρες θα ξέρουμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού το λέει ο εκλογικός νόμος ότι τη δεύτερη φορά δεν ισχύει το bonus; Θα γίνουν δηλαδή οι εκλογές με απλή αναλογική;
Δεν πρέπει ο διαχειριστής του blog να το εξηγήσει;

Ανώνυμος είπε...

Μετά από δύο βδομάδες, η απάντηση έχει πια δοθεί, ο διαχειριστής πήγε για λασπόλουτρα. Bonus θα υπάρξει.