Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή ολοταχώς στην κάλπη;

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι διερευνητικές εντολές σύμφωνα με το Σύνταγμα στα 3 πρώτα κόμματα για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Εάν αποτύχουν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά σε σύγκληση όλων των αρχηγών των κομμάτων, μαζί ή χωριστά με σκοπό να σχηματιστεί Κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που αποτύχουν όλες οι προσπάθειες επαναλαμβάνονται οι εκλογές. Όπως ορίζει η σχετική εκλογική νομοθεσία οι εκλογές θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης, με λίστα και δεν θα ισχύει το bonus των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Άρα οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή θα είναι πιο αντιπροσωπευτικές.
Τώρα αν θα γίνουν με την τελευταία απογραφή του 2011 όπως ορίζει το Σύνταγμα ή γίνουν με την απογραφή του 2001 που έγιναν οι πρόσφατες εκλογές είναι θέμα που πρέπει διερευνηθεί. Απλά αλλάζουν οι έδρες σε ορισμένες περιφέρειες.
Μέχρι στιγμής τα κόμματα του μνημονίου επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κερδισμένο αντιμνημονιακό κόμμα που υποσχέθηκε τον σχηματισμό αριστεράς κυβέρνησης. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί την συνεργασία των κομμάτων που υπέγραψαν τα μνημόνια που μας έφεραν στην σημερινή τραγική κατάσταση. Το θέμα είναι καθαρά επικοινωνιακό. Ποιος θα φορτωθεί την ζημιά της «ακυβερνησίας»; Με απλά λόγια,
Θα σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με ψήφο ανοχής ή θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές; Σε πολύ λίγες μέρες θα ξέρουμε.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ψηφίζω κατά του δικομματισμού.

''Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου''.
Αβραάμ Λίνκολν (Αμερικανός Πρόεδρος) | 1809-1865

Φτάσαμε ένα βήμα πριν από τις εκλογές. Εκλογές που πρώτη φορά είναι τόσο ρευστές, τόσο απροσδόκητου αποτελέσματος Γνωρίζω ότι η ψήφος μου είναι πολύ σημαντική και για αυτό πρέπει να πάω να ψηφίσω.
Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, τότε θα έχουμε μια πολυκομματική Βουλή των  8 με 10 κομμάτων, που σημαίνει μικρότερα ποσοστά στα μεγάλα κόμματα εξουσίας.
Αναρωτιέμαι, γι αυτό το ύψιστο δικαίωμα της Δημοκρατίας,
Eίναι δυνατόν να ψηφίσω κόμματα που οι αρχηγοί τους έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε τρόικες και μνημόνια;
Είναι δυνατόν, να δώσω την ψήφο μου σε κόμματα που έθαψαν μίζες και κουκούλωσαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο, αυτό της Siemens;
Eίναι δυνατόν να ψηφίσω κόμματα που την επόμενη των εκλογών θα μειώσουν μισθούς και συντάξεις; Που θα βάλουν και νέα χαράτσια;
Είναι δυνατόν να ψηφίσω κόμματα που έβαλαν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της χώρας μου και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μου;
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι δεν θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Θα ψηφίσω είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΔΗΜΑΡ, είτε ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.
Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που θα ήθελα να έχω τρεις ψήφους. Μια για τους οικολόγους πράσινους, το κατεξοχήν, κατά την εκτίμησή μου, ελληνικό ελευθεριακό κόμμα, μια για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική από τα υπόλοιπα, και εξ αυτού του λόγου συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτελέσει το ισχυρότερο ανάχωμα εναντίον του μνημονίου, και μια για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία εστιάζει όχι μόνο στις αρνητικές συνέπειες που μας κληροδότησε η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού αλλά και στις εγχώριες παθογένειες οι οποίες μας ταλανίζουν για χρόνια και κάποια στιγμή θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.
Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε για την επιβίωσή μας. Θα ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο γηραιός πληθυσμός της χώρας, οι γονείς μας και οι παππούδες μας,  θα μπορέσουν να ζήσουν τα όσα χρόνια τους απομένουν με αξιοπρέπεια, ότι θα τους περισσεύει ένα ευρώ για να πιουν έναν καφέ στο καφενείο ή ένα χαρτονόμισμα για να το δώσουν στα εγγόνια τους τα Χριστούγεννα. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε για το μέλλον των νέων παιδιών. Δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε έναν τόπο ο οποίος θα είναι οικονομικά και κοινωνικά κατεστραμμένος, μια χώρα η οποία θα τους προσφέρει  – κι αυτό όχι πάντοτε – μισθούς τριτοκοσμικούς, και για να βρουν μια δουλειά που θα μπορεί να τους παρέχει ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπή βιοπορισμό θα αναγκάζονται να ξενιτεύονται, όπως έκαναν οι γονείς  μας κατά το μεγαλύτερο μέρος του  προηγούμενου αιώνα.
Αυτή τη φορά ξεπεράστε τα ψευδοδιλλήματα περί χρεοκοπίας, περί εξόδου από  το ευρώ, περί απομόνωσης της χώρας, περί μη καταβολής των μισθών και των συντάξεων. Ξεχάστε το παραλήρημα περί ακυβερνησίας που επιχείρησαν την τελευταία εβδομάδα όλα τα κανάλια. Ψηφίστε συνειδητά, ψηφίστε αριστερά για να διαλυθεί το δικομματικό σύστημα που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.