Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ούτε 1 ευρώ δάνειο για ανταποδοτικά τέλη


Δάνειο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ζητά να πάρει ο Δήμος για την πληρωμή υπολοίπων προμηθευτών από προηγούμενα έτη. Κατά την συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή ειπώθηκε ότι το ύψος των οφειλών του Δήμου σε προμηθευτές στις 31-12-2010 ανερχόταν σε 5.200.000 ευρώ. Ευκόλως συνάγεται ότι το ύψος του δανείου αυτού δεν καλύπτει ούτε το ένα τρίτο των χρεών του Δήμου.
Κατά την συζήτηση του θέματος έγινε αντιληπτό ότι το ποσό των 300.000 ευρώ οφείλεται για νερό στην ΕΥΔΑΠ. Ποσό 131.000 ευρώ οφείλεται πάλι για νερό σε φρεατοϊδιοκτήτες. Άρα το ένα τρίτο του δανείου πηγαίνει για την ύδρευση που εκ του νόμου το τέλος θεωρείται ανταποδοτικό.
Επίσης 100.000 ευρώ έχουν προορισμό τις επισκευές των απορριμματοφόρων, 45.000 τα ασφάλιστρα και 50.000 τα έξοδα μεταφοράς των στον Πειραιά που οφείλει ο Δήμος στα ναυτιλιακές εταιρείες. Και 100.000 ευρώ χρέος στον Ενιαίο Σύνδεσμο για τα απορρίμματα. Αλλά και η καθαριότητα είναι εκ του νόμου ανταποδοτική.
Καλείται τώρα ο δημοτικός σύμβουλος να πει ναι ή όχι στη λήψη δανείου. Ενός δανείου που το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει για να καλύψει τους λανθασμένους προϋπολογισμούς των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ύδρευσης. Μιας πολιτικής που συνεχίζεται και σήμερα γιατί μια πιθανή αύξηση των τελών, που είναι αναγκαία, θα έχει πολιτικό κόστος.
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εγκριθεί ούτε ένα ευρώ για ανταποδοτικά τέλη και να γίνει σωστός προγραμματισμός στα οικονομικά μεγέθη των κεφαλαίων της Ύδρευσης και της Καθαριότητας το συντομότερο. Να δραστηριοποιηθεί η οικονομική υπηρεσία του Δήμου στην είσπραξη των οφειλών και χρεών προς τον Δήμο που θα καλύψουν το ποσό του δανείου.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ


Ο δημοτικός  σύμβουλος Τρύφωνας Γκότσης προσέφυγε στις 1 Φεβρουαρίου στη Περιφέρεια κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που όριζε την σύνθεση του Λιμενικού Ταμείου γιατί δεν υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγκιστρίου που να ορίζει τα μέλη στην Διοίκηση. Υπήρχε απλά απόφαση του Προέδρου Αγκιστρίου αλλά ο νόμος ορίζει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε αυτή την προσφυγή ο Περιφερειάρχης δεν απάντησε εντός της νομίμου προθεσμίας με αποτέλεσμα να θεωρείται ως σιωπηρά απορριφθείσα. Ετσι ο κ. Γκότσης προσέφυγε στην επιτροπή που προβλέπεται από το άρθρο 152 η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του Γκότση κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης του Περιφερειάρχη και ακυρώνει την 5/19-1-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας που είχε ορίσει τα μέλη του  Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας.
Ως εκ τούτου αναμένεται εντός των επόμενων ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο να επανέλθει και να ορίσει τα μέλη της νέας Διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις αποφάσεις του Προέδρου και τα χρήματα που έχουν δοθεί αφού κρίνεται παράνομη η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΜΟΝΟ Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΝΕΡΟΥ ΓΕΛΑΕΙ....

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ελπίζω ο Δήμαρχος να την διαβάζει γιατί τις τοπικές γνωρίζω ότι δεν τις ανοίγει και να απαντήσει αν η Αίγινα έχει γλάρους...

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ξεκινούν δύο σημαντικά έργα στην Αίγινα

Η φωνή της Αίγινας επιτέλους ακούστηκε. 0 Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλός, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων της Αίγινας προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας για την αποκατάσταση του Εϋναρδείου και του Καποδιστριακού Κυβερνείου στην Αίγινα, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστο Φώλια διασφάλισε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της υλοποίησης των δύο έργων. (Απόφαση Ε 044,Τροπ. 1 -Βιβλιοθήκες-Ιστορικά Αρχεία ΥΠΕΠΘ) Αναλυτικότερα: Για το Κυβερνείο εξασφαλίζεται συνολική πίστωση ύψους 1.027.146  με εκταμίευση για το 2007 ποσού 200.000. Η υπό υλοποίηση μελέτη προβλέπει δομικές εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και μετασκευής του κτιρίου και του λιθόκτιστου κτίσματος για τις ανάγκες του Αρχείου της Αίγινας. Επίσης προβλέπονται δομικές εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου. Για το Εϋνάρδειο εξασφαλίζεται συνολική πίστωση ύψους 586.940,57 με εκταμίευση για το 2007 ποσού 200.000 . Στη σχετική μελέτη προβλέπεται αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κτιρίου με επισκευή και επαναφορά των αυθεντικών μορφολογικών και δομικών στοιχείων , καθώς και εξασφάλιση της στε-ρεότητας και στεγανότητας του κτιρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχρονος χώρος για τη φιλοξενία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Αίγινας.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέος Λόγος» στις 29-6-2007. Εκδότης Διευθυντής Δημήτρης Κατσικάρης).
Υ.Γ. Πέρασαν 4 χρόνια και συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν. Ως πότε; Πιστεύετε ότι θα επισκευαστούν αυτά τα κτίρια;